Comunicat de Bombers Intersindical a les declaracions del Conseller d'Interior respecte la feminització del Cos de Bombers de la Generalitat.


QUAN LA POLÍTICA S’IMPOSA A L’OPERATIVA

Després que el passat 19 de desembre de 2022 es presentés al Parc de Bombers de Santa Coloma de Gramenet el paquet de mesures per a la feminització del Cos de Bombers de la Generalitat, des de Bombers Intersindical volem expressar el nostre punt de vista sent sensibles a la diversitat d'opinions.  

El Govern, juntament amb la Direcció General de Bombers, va presentar un paquet de 20 mesures que, suposadament, volen aplicar de manera expeditiva. Ens és inevitable pensar en tots els motius polítics que han fet tirar endavant aquestes mesures d’una manera tant precipitada, casualment a pocs mesos de les eleccions municipals de l’any vinent i al municipi de  Santa Coloma de Gramenet amb la presència a l’acte de l’alcaldable per ERC a la ciutat: Gabriel Rufián. Deixant de banda aquests fets, ja que sabem que hi ha una feina al darrere de tot això més enllà de la política, la nostra opinió és que s’està començant la casa per la teulada i sabem que posar la coberta abans dels fonaments és prescindir de les coses bàsiques, és deixar caure l’edifici.  

Ens agrada pensar en un Cos feminitzat i divers, en el sentit que hi hagi més dones als parcs, que les dones entrin per haver pres la lliure decisió de voler fer aquesta feina i poder-hi accedir amb unes proves físiques baremades segons els estudis pertinents dels grups d’experts/es, que se’ls hi reservi la nota en cas d’embaràs, que les dones tinguis vestidors als seus parcs, tinguin roba que aculli les diferents constitucions físiques o que sàpiguen “què en serà d’elles” en cas de quedar-se embarassades.  Fer entrar 96 dones de cop, sense haver revertit tantes mancances, és oblidar-se dels fonaments, de la base. Deixar en l’oblit el que ja tenim ara. Fins a quin punt la resta de mesures anunciades es compliran o són un pur programa polític? Com és que triguen tant a executar les mesures quan fa anys que es parlar i es preveu l’augment del percentatge de dones al Cos de Bombers? Aquest anunci del Conseller a pocs mesos de la convocatòria no facilita a les dones interessades (i que els polítics tant reclamen que accedeixin) complir els requisits per accedir a l’oposició ni preparar-se degudament. 

Sabem que Europa pressiona als governs per afavorir al sexe menys representat en les professions masculinitzades i que això implica la necessitat de prendre decisions urgents, però calia ser conscients, també, que els integrants del Cos i de la major part de la societat no estem preparades per assimilar les mesures d’Igualtat de gènere sense la formació i els coneixements dels quals disposen les persones que han elaborat aquests plans i creiem que no se’ns ha preparat prèviament per rebre-les amb els braços oberts, com hauria d’haver sigut. Sentim que hi ha una part molt gran del col·lectiu incòmode amb aquestes mesures i que s’està coent un clima de fums pulsàtils, molt negres i calents que podria convertir-se en backdraft, en una explosió de malestar i divisió que no ens convé ni ens fa ser millors. Un canvi de marc mental, en una societat com la nostra, necessita anys de feina i treballar en tots els àmbits i capes de la societat des de l’escola fins als llocs de treball.

Els bombers i bomberes hauríem de poder debatre i exigir quin és el millor model que volem per la nostra organització i no polítics amb interessos o persones que no han treballat mai en aquest ofici. No només ens incomoda que es prenguin mesures sense formar, informar o preguntar al col·lectiu,  si no que, a més, ens trobem en un moment molt delicat pel que fa a la seguretat de tots/es les que formem part de l’operativa, on cada dia juguem a la loteria per veure a qui li toca el següent ERA que fallarà i li pot arribar a costar la vida.

Sabem, compartim i s’ha de treballar perquè tots els temes siguin prioritaris a Bombers, però no volem caure en el parany de pensar que s’està desviant l’atenció cap a una altra banda, sense resoldre la problemàtica dels ERA amb decisions fermes i coherents. Estem en un període de molts canvis i reestructuracions però amb massa mancances i decisions, a voltes, errades. Problemes amb els camions nous, autoescales que es passen més temps al taller que als parcs, problemes de manteniment tant de vehicles com de material, dificultats en els subministraments diaris, parcs sense DEAs, emissores noves que no gaudeixen de funcions bàsiques com teníem en les anteriors (encesa i canvi de canal des del PTT), i un llarg etcètera.

Bombers Intersindical, juntament amb la resta de sindicats, seguirem apostant per millorar el Cos de Bombers de la Generalitat i ajudar a revertir tant els problemes actuals com els que puguin sorgir. Volem un Cos de Bombers més segur, més resilient, més divers i adaptat als nous temps per convertir-nos en un reflex més de la societat.


 



Comparteix-ho: