Comunicat sobre el cas del manteniment dels vehicles de Bombers.

Les darreres setmanes hem conegut alguns dels problemes derivats del contracte de manteniment i la seva infradotació econòmica.

De fet, els bombers portem patint les conseqüències de la manca de recursos econòmics en el manteniment i reparació dels vehicles des de fa molts anys. Tots els parcs hem tingut per reparar camions sense alguna persiana o calaix. Aquesta manca de recursos també l'hem patit en la manca d'espatlleres, de "pulmos" i d'ampolles d'aire, i també en el manteniment dels parcs i la seva renovació. Per tant, la manca d'un pressupost econòmic a la DGPEIS és una realitat que s'ha anat arrossegant des de fa més d'una dècada.

Després d'un degoteig constant de notícies a premsa, declaracions judicials i també d'una reestructuració interna deguda a les mateixes investigacions judicials, des de la Intersindical-CSC volem expressar el següent:

Segons es desprèn de les informacions de les quals tenim constància fins al moment, els contractes de manteniment de vehicles amb ITURRI es remunten a 2002, moment en què la DGPEIS va externalitzar el manteniment del parc de vehicles. Des de les retallades de 2009 el pressupost de bombers sempre ha estat escàs i cada cop més insuficient en el manteniment del parc mòbil. És aquesta una de les raons per les quals no hi ha hagut un relleu de vehicles en molts anys. Des de Bombers Intersindical-CSC hem denunciat en múltiples ocasions la manca de recursos de manteniment i d'actualització de la infraestructura a la DGPEIS.

L'actual situació, destapada per la fiscalia i que recull la premsa, no és més que l'aflorament de "la gestió de la misèria" a la que el cos s'ha hagut d'adaptar, per tal de poder tenir un camió de bombers amb unes mínimes condicions de funcionament. Tots els bombers i bomberes hem patit les conseqüències de no disposar de prou vehicles, ni d'equips respiratoris, ni de màscares i fins i tot de pantalons i camises. S'ha trigat quinze anys a canviar els cascs d'intervenció.

A hores d'ara els sindicats continuem participant, en la mesura que la DGPEIS ens deixa, del seguiment de licitacions i contractes per a l'actualització del parc mòbil, dels béns i immobles i els equips de protecció (EPI) del Cos de Bombers.

Els darrers dies hem demanat a la DGPEIS reunions i trobades per tal de rebre informació de primera mà dels fets investigats. Així com de les persones que estan sent investigades i quina és la seva relació amb els fets amb els quals se'ls relaciona.

Des de Bombers Intersindical-CSC volem expressar la confiança en el Cos de Bombers per tal de donar un servei públic d'acord amb allò que s'espera d'un cos d'emergències modern, però no podem ni volem fer acusacions sense fonament ni tampoc donar la confiança absoluta en la gestió dels diners públics. Les investigacions i les acusacions són feines de la fiscalia i els jutges.

La nostra organització continuarà vetllant, en la mesura que se'ns deixi, per la bona gestió dels diners públics, perquè com a treballadors i treballadores del Departament som part afectada de la manca de recursos i, si finalment es demostrés, també de la mala gestió d'aquests.

Des de Bombers Intersindical-CSC continuarem vetllant perquè hi hagi una bona praxi en l'execució dels concursos i licitacions. Demanem recursos econòmics al Departament d'Economia i que les relacions entre ambdós departaments siguin en pro de la bona gestió d'un dels cossos de bombers més grans d'Europa. El Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya es mereix un pressupost digne a les seves funcions i necessitats reals, fora de les disputes polítiques i pressupostàries dels últims anys.

Comparteix-ho: